Zoeken
  • juliusrooymans

Fotograaf zoekt dubbelgangers van figuren op de Nachtwacht


 

NOS - Maandag 17 December 2018De Amsterdamse fotograaf Julius Rooymans is op zoek naar lookalikes van de personen die op de Nachtwacht staan afgebeeld. En naar iemand die lijkt op de schilder Rembrandt.

Hij heeft inmiddels veertien van de twintig figuren gevonden. Dat lukte door mensen op straat aan te spreken, maar ook door op sociale media aandacht te vragen voor zijn project.

Hij zoekt nog zes "koppen" van mensen die lijken op de geportretteerden, zegt hij tegen AT5. Zo heeft hij nog geen persoon gevonden die de trekken heeft van Frans Banninck Cocq (de kapitein met het zwarte pak en de witte kraag in het midden).

Ook zoekt hij nog een dubbelganger van het meisje dat vol in het licht staat, schrijft NH Nieuws. En een "moderne" Rembrandt heeft hij ook nog niet.
Hij wil namelijk óók een foto maken van een Rembrandtfiguur tijdens het schilderen van het schuttersstuk. Wat zien de geportretteerde personen?


Dichterbij

Rooymans is normaal reclamefotograaf. Geprikkeld door zijn vriendin, die zei dat hij zijn vrije werk eens wat dichter bij huis moest zoeken, stortte hij zich op de Nachtwacht.

Hij viel voor het beweeglijke groepsportret van de mannen die Amsterdam in de 17e eeuw verdedigden. "Ik ben gisteren nog wezen kijken. Zoals hij werkt met licht en donker, vind ik heel bijzonder. En er zit leven in zijn schilderij. Zeker in vergelijking met de andere saaie statische schuttersstukken uit die tijd."

De fotograaf: "Rembrandt maakte kunst van de werkelijkheid. Ik wil de omgekeerde weg bewandelen: van de kunst terug naar de werkelijkheid van nu."


Musketten

Voor de kostuums wendt hij zich tot de BBC en Nederlandse toneelgezelschappen. "De kleding moet historisch wel kloppen." Een restaurateur van oude wapens helpt hem bij het opsporen van pieken, hellebaarden en musketten.

Of Rooymans de foto's even groot maakt als het schilderij (363 bij 438 cm), is nog maar de vraag. "Dat wordt wel erg duur." Het werk - met een foto van de schutters voor en eentje van 'Rembrandt' achter - komt 18 en 19 mei vrij in de ruimte te staan in een Amsterdamse galerie. De Nachtwacht 2.0 is dan te koop.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven