Zoeken
  • juliusrooymans

Dubbelgangers gezocht voor reconstructie de Nachtwacht


 

Het Parool - 17 December 2018


Voor een beeldreconstructie van Rembrandts Nachtwacht is fotograaf Julius Rooymans (47) op zoek naar dubbelgangers. Ook wie op schilder Rembrandt lijkt kan zich aanmelden."Het mooie is dat de koppen op het schilderij van vierhonderd jaar geleden nog steeds rondlopen," zegt Rooymans over zijn zoektocht. "Het kan de man zijn die naast je staat bij de bakker."

Voor zijn project Nachtwacht 360° wil de fotograaf met de lookalikes twee beelden maken: één van het schilderij en een tegenshot van de schilderende Rembrandt zelf. 

"Rembrandt probeerde met het schilderij de waarheid te interpreteren. Inmiddels is fotografie een waarheidsmedium geworden. De reconstructie laat Rembrandts interpretatie zien in de fotografie."

Dit schilderij springt er in het Rijksmuse­um uit. We zijn opgevoed met dit erfstuk Julius Rooymans

Twee druppels Voor onder andere Frans Banninck Cocq, Rembrandt en het enige meisje op het schilderij zijn nog geen dubbelgangers gevonden. "Die moeten echt als twee druppels water lijken. Maar ik weet dat ze er zijn. Ze lopen hier ergens rond." Ook voor de hond moet nog een 'leuk grijs vuilnisbakkenras' worden gecast. 

Eind januari hoopt Rooymans het schilderij compleet te hebben. Op 11 en 12 mei worden zijn beelden tentoongesteld op een expositie in het atelier van modeontwerper Hans Ubbink. Ubbink maakt de kostuums en kleding voor op de foto.

"De Nachtwacht springt er in het Rijksmuseum uit. We zijn opgevoed met dit erfstuk. Ogen, haren: door de fotografie springt dat er straks uit. Het doet het schilderij de eer aan die het verdient."

Wie zichzelf herkent in een van de onderstaande personages kan een mail sturen aan Rooymans.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven